Welkom bij onze FAQ-pagina. Hieronder vind je de vragen die wij vaak ontvangen. Heb je zelf een vraag, maar kun je hier het antwoord niet vinden? Neem dan contact met ons op via support@innovatiespotter.nl.
Wij helpen met name de publieke sector bij het aanjagen van innovatie en duurzaamheid. Dankzij onze data kun je bedrijven gemakkelijker vinden, bereiken en benaderen. Wij verzamelen de bedrijfsgegevens van alle 3 miljoen Nederlandse bedrijven op een actueel en up-to-date dataplatform. Met behulp van deze data, de ingebouwde filters en waar nodig onze diensten, zijn bedrijven vindbaar, bereikbaar en benaderbaar. Oók het MKB, dat nu nog te vaak buiten beeld blijft.
Wij hebben de data, tools en expertise om elke vraag over bedrijvigheid in Nederland te beantwoorden. We zijn met name gespecialiseerd in het vinden van de innovatieve en duurzame bedrijven.
We helpen de publieke sector op een datagedreven wijze bij het aanjagen van innovatie en duurzaamheid. Subsidies, investeringen, groeiprogramma’s, kennis, netwerken en andere programma’s komen gericht onder de aandacht van veel meer relevante bedrijven.
Ons dataplatform biedt unieke data en functionaliteiten:
In het gebruiksvriendelijke online platform kun je zelf selecties en analyses maken. Je kunt razendsnel schakelen tussen data voor beleid en data voor uitvoering. Desgewenst kunnen onze experts dit werk je (deels) uit handen nemen. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op via g.vellinga@innovatiespotter.nl of t.van.der.sluis@innovatiespotter.nl.
Wij bieden een uniek, actueel en volledig bedrijvenregister met verrijkte data over innovatie en duurzaamheid bij bedrijven. De data bieden een combinatie van gegevens waarvoor je anders verschillende bronnen moet raadplegen, zoals startup-databases, het handelsregister of statistische data. Het volledige overzicht van alle Nederlandse bedrijven is doorzoekbaar op elk trefwoord. De data zijn ingedeeld in bekende Innovatie- en duurzaamheidsthema’s, en het geeft inzicht in innovatie-ecosystemen.
Het online platform De Innovatiespotter is het enige platform waarmee je moeiteloos schakelt tussen data voor beleid en data voor uitvoering. Tijdens de beleidsontwikkeling ligt de focus meestal op geaggregeerde (samengevatte) data, terwijl in de uitvoeringsfase vooral behoefte is aan informatie over individuele bedrijven. Met Innovatiespotter kun je geaggregeerde data eenvoudig omzetten naar een lijst met individuele bedrijven. Andersom kan ook, van een lijst met bedrijven kun je direct een analyse maken die leidt tot geaggregeerde gegevens van je bedrijvenselectie.
Innovatiespotter biedt niet alleen data, maar ook andere diensten:
Nee, onze data en diensten zijn ook zeer geschikt voor bedrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om bedrijven te vinden die voldoen aan specifieke duurzaamheidscriteria of om innovatieve oplossingen te ontdekken voor productontwikkeling. Daarnaast kunnen inkopers op zoek gaan naar innovatieve en duurzame bedrijven voor de gehele inkoopketen.
Wij volgen de maatschappelijke en economische ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten. Een belangrijke bron is het Nederlandse missiegedreven Topsectoren beleid. Ontwikkelingen die daarin als innovatief worden gezien vormen de basis voor onze Innovatiethema’s. Bedrijven worden als innovatief aangemerkt als ze voldoende indicatoren hebben die aansluiten bij die Innovatiethema’s. Ons AI-model analyseert bedrijfsdata, websites en diverse bronnen om deze indicatoren te identificeren. Onze data-experts voeren vervolgens handmatige controles uit om de geïdentificeerde bedrijven te verifiëren.
Intensieve controle van de uitkomsten bevestigt dat het AI-model van Innovatiespotter leidt tot een nauwkeurig en gedetailleerd beeld van innovatie bij alle Nederlandse bedrijven.
AI beschikt over krachtige tools voor snelle analyse van omvangrijke datasets. Onze algoritmes herkennen innovatieve of duurzame bedrijven door diverse bronnen, zoals bedrijfswebsites, beleidsstukken en innovatie agenda’s te analyseren. Hierdoor identificeren we ook specifieke Innovatiethema’s, zodat duidelijk wordt waarmee bedrijven innoveren.
De Innovatiespotter is ons online dataplatform. Innovatiespotter is het bedrijf achter dit platform.
Niet alleen onze data zijn uniek, maar ook de manier waarop je daarin kunt zoeken. De drie belangrijkste filters zijn trefwoord zoeken, Innovatiethema’s en innovatie-ecosystemen.
Trefwoord zoeken:
Met trefwoord zoeken kun je op één of meer trefwoorden zoeken en snel specifieke bedrijven vinden. Bijvoorbeeld als je geïnteresseerd bent in bedrijven die werken aan waterstof-oplossingen dan kun je zoeken op ‘waterstof’ en ‘hydrogen’. Je kunt de zoekresultaten verder verfijnen met filters zoals rechtsvorm, gebouwfunctie, regio, bedrijfsomvang, enzovoorts.
Innovatiethema’s:
Een andere manier om te filteren in onze data is filteren op Innovatiethema’s. Onze AI-oplossingen categoriseren bedrijven in de volgende Innovatiethema’s: Agrifood, Bouw, Chemie, Circulaire economie, Energie, Health, Hightech, ICT, Impactondernemen, Logistiek en Water. Zoek je bijvoorbeeld een bedrijf dat innoveert in de zorg, dan filter je op “Health”.
Innovatie-ecosystemen:
Een innovatie-ecosysteem is een term die wordt gebruikt om de samenhang tussen verschillende belanghebbenden, waaronder bedrijven, startups, universiteiten, onderzoeksinstituten, investeerders, overheden en andere organisaties, te beschrijven die samenwerken om innovatie te stimuleren en te ondersteunen. Wij leveren een overzicht van de innovatie-ecosystemen waarin bedrijven actief zijn. We analyseren alle 3 miljoen Nederlandse bedrijven op hun relatie met ruim 1.300 innovatie- en duurzaamheidsprogramma’s. We kijken niet alleen naar subsidies, maar ook naar awards, startup-programma’s, fondsen, netwerken, snelle groeiers en meer. Elk bedrijf dat deelneemt aan een van deze programma’s wordt vermeld in De Innovatiespotter.
Aanvullende zoekfuncties:
Op deze filters kun je eveneens zoeken, of je combineert ze met de innovatie- en duurzaamheidsfuncties.
In de online innovatiespotter kun je ook zoeken op duurzaamheid, maar we bieden daarnaast een uitgebreid en gedetailleerd duurzaamheidsdashboard. In dit dashboard kun je filteren op duurzaamheidsecosystemen, duurzaamheidsthema’s, -keurmerken, -richtlijnen en duurzaamheidsambities zoals de SDG’s.
In het Innovatiespotter dataplatform kun je alle bedrijven vinden die zijn ingeschreven in het Handelsregister. Dit aantal groeit voortdurend. Het platform bevat momenteel meer dan 3 miljoen inschrijvingen, variërend van ZZP’ers tot multinationals, van retailbedrijven tot hightech ondernemingen, en van holdings tot werkmaatschappijen. Alle bestaande inschrijvingen zijn opgenomen. De data zijn actueel en wijzigingen zoals nieuwe inschrijvingen, uitschrijvingen en verhuizingen worden direct verwerkt.
De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) is een code die bedrijven eenmalig ontvangen bij registratie bij de Kamer van Koophandel. Daarmee worden ze ingedeeld in verschillende branches of sectoren. Echter, de SBI-code beschrijft vaak niet wat een bedrijf daadwerkelijk doet. Daarnaast is de SBI niet geschikt voor het identificeren van innovatieve of duurzame bedrijven.
Daarvoor zijn verschillende oorzaken:
Wij gebruiken AI tools om bedrijven te classificeren in Innovatiethema’s conform het missiegedreven innovatiebeleid. Zo zien wij een ingenieursbedrijf dat geavanceerde oplossingen ontwikkelt voor windturbines niet als een “technisch ontwerpbureau”, zoals deze is opgenomen in de SBI, maar als een hightech bedrijf dat bijdraagt aan duurzame energie. Het bedrijf krijgt dan twee Innovatiethema’s: “energie” en “hightech”.
Het is overigens wel mogelijk in ons platform te zoeken en te filteren op SBI-codes.
Jazeker. Je kunt het zoekproces volledig aan ons uitbesteden. Innovatiespotter kan het hele proces van het vinden, bereiken en benaderen van bedrijven voor je uitvoeren. Wij gebruiken hiervoor een unieke, schaalbare methode waarmee je in korte tijd veel bedrijven kunt bereiken. Neem voor interesse contact op met Thomas via t.van.der.sluis@innovatiespotter.nl of Gea via g.vellinga@innovatiespotter.nl.
Ja, Innovatiespotter biedt een API waarmee softwaretoepassingen toegang kunnen krijgen tot onze gegevens. Dat is handig voor gebruikers die onze data rechtstreeks in hun standaardapplicaties willen integreren, zoals een CRM-systeem of een data warehouse. Met de API kun je onze gegevens direct in je CRM laden, waardoor handmatige import en ontdubbeling overbodig worden.
De API-documentatie bevat ook voorbeelden van hoe je onze data rechtstreeks in PowerBI kunt laden en hoe je bedrijven kunt importeren in Python. Lees de uitgebreide documentatie over onze API: API Documentatie.
Een API (Application Programming Interface) is een set regels en tools waarmee softwaretoepassingen met elkaar kunnen communiceren. Het fungeert als een brug tussen verschillende softwareprogramma’s, waardoor ze gegevens en functionaliteiten “onder water” kunnen uitwisselen. Als gebruiker merk je daar niets van, je krijgt de gegevens rechtstreeks in je eigen programma, bijvoorbeeld een CRM.
Ja, dat kan. We bieden de mogelijkheid om Innovatiespotter gratis uit te proberen. Met een proefaccount krijg je toegang tot ons platform en kun je zelf ervaren hoe onze data en diensten jou kunnen ondersteunen.
Via deze link kun je eenvoudig een gratis proefaccount aanmaken: maak een gratis proefaccount aan.
In een gratis account kun je slechts de eerste 5 tot maximaal 20 bedrijfsprofielen bekijken. In een betaald account kun je altijd alle gevonden bedrijfsprofielen inzien. Verder kun je in een gratis account niets exporteren.
In een gratis account zijn tevens niet alle modules beschikbaar. De analysetool, nieuwe bedrijven en bedrijventerreinen/science parks zijn alleen beschikbaar in een betaald account. In een gratis account kun je wel alle filters gebruiken die ook in de betaalde versie beschikbaar zijn.
Heb je op dit moment een gratis account en wil je graag upgraden naar een betaald account? Neem dan contact op met Gea via g.vellinga@innovatiespotter.nl of Thomas via t.van.der.sluis@innovatiespotter.nl.
Als je een éénmalige vraag hebt of je hebt weinig tijd dan kan Innovatiespotter het werk van je overnemen. Innovatiespotter heeft een gespecialiseerd datateam die snel de juiste data kan aanleveren. Als je structureel met bedrijvigheidvraagstukken bezig bent, kan je het beste kiezen voor een abonnement om altijd real-time toegang te hebben tot de data.
Het woord data is een meervoudsvorm, het is het meervoud van het Latijnse woord datum. De letterlijke betekenis van datum is ‘gegeven’. Data betekent dus ‘gegevens’.
Data zijn verzamelingen van feiten, cijfers, of andere informatie. In het geval van Innovatiespotter betreft het gegevens over bedrijven. Deze gegevens kunnen verschillende vormen aannemen, zoals bedrijfsnamen, contactgegevens, informatie over producten en diensten, innovaties, innovatie-ecosysteem en meer.
De data van Innovatiespotter worden verzameld, geanalyseerd en geïnterpreteerd om waardevolle inzichten te verkrijgen en besluitvorming te ondersteunen. Door deze data te verwerken, kunnen bedrijven trends herkennen, marktanalyses uitvoeren, en strategische beslissingen nemen die gebaseerd zijn op betrouwbare informatie. Data vormen daarmee een essentiële basis voor effectieve en efficiënte beleidsontwikkeling en -uitvoering.
Wij gebruiken duizenden openbare databronnen om onze data te verzamelen. Met behulp van AI bepalen we de meest waarschijnlijke en actuele bronnen. Sommige gegevens komen uit specifieke bronnen, zoals het kadaster (gebouwfunctie) en de IBIS-database (bedrijventerreinen). Algemene contactgegevens halen we uit verschillende bronnen, zoals de website van het bedrijf.
Webadressen (URL’s) van bedrijven en van handelsnamen worden met behulp van AI opgezocht, gecontroleerd en toegevoegd aan het bedrijfsprofiel. Vervolgens wordt de inhoud van deze websites geïndexeerd.
Het innovatie-ecosysteem brengen we in kaart door duizenden verschillende bronnen te analyseren en bedrijven te markeren die in deze bronnen worden genoemd.
Ja, onze data zijn volledig AVG-proof. We verzamelen uitsluitend bedrijfsgegevens en geen persoonsgegevens die naar individuen herleid kunnen worden.
Ja, onze data zijn actueel. Onderliggende processen zorgen ervoor dat wijzigingen, zoals nieuwe inschrijvingen, uitschrijvingen en verhuizingen, 24/7 direct worden verwerkt.
Sommige gegevens, zoals die over bedrijventerreinen en science parks, worden echter niet in real-time vernieuwd. Deze gegevens worden minimaal één keer per jaar bijgewerkt omdat deze (geografische) gegevens niet snel verouderen.
Voor het analyseren van bedrijven op innovatie moet er voldoende openbare informatie over het bedrijf beschikbaar zijn, zoals een bedrijfswebsite met informatie over hun producten en diensten. Bij starters en start-ups kan het een tijd duren voordat er voldoende informatie beschikbaar is. Het kan daarom even duren voordat een startup terug te vinden is bij de Innovatiethema’s.
Onze data-experts voeren handmatige controles uit om de geanalyseerde bedrijven te verifiëren. Daarnaast raadplegen we diverse bronnen die overzichten bieden van innovatieve bedrijven en vergelijken deze met onze eigen data. Bedrijven die we onterecht missen, helpen ons om onze algoritmes te verbeteren.
Voorbeelden van dergelijke bronnen zijn innovatienetwerken, ontvangers van innovatiesubsidies, innovatie-awards, innovatiefondsen en startupprogramma’s. Door deze grondige controle en voortdurende verbetering van onze algoritmes, zorgen we ervoor dat onze data van hoge kwaliteit blijven.
Bij datagedreven werken gebruik je data voor het nemen van beslissingen en voor het uitvoeren van activiteiten. Zonder data spelen aannames een grotere rol bij besluitvorming, waardoor er meer onzekerheid bestaat of de keuze het gewenste effect heeft.
Datagedreven werken draagt sterk bij aan de kwaliteit van je besluiten: als je goed geïnformeerd bent, maak je betere beslissingen.
Geaggregeerde data zijn gegevens die zijn samengevoegd door onderliggende gegevens te combineren, vaak door ze op te tellen, en vervolgens totalen of subtotalen weer te geven. Aggregatie helpt om patronen, trends of inzichten op een hoger niveau te identificeren zonder de noodzaak om naar de gedetailleerde, ruwe data te kijken. Door het gebruik van geaggregeerde data kunnen wij onze gebruikers voorzien van een helder en bruikbaar overzicht van de innovatie- en bedrijfslandschappen, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
Innovatiespotter is lid van VNO-NCW Noord en de Nederlandse
AI-Coalitie (NL AIC)
Copyright © 2025 Innovatiespotter.