SDG- en duurzaamheidsmonitor Nederlands bedrijfsleven 2024

Banner publicatie SDG- en Duurzaamheidsmonitor

Duurzaam ondernemen wordt gezien als belangrijke ontwikkeling voor toekomstige generaties. Veel duurzame initiatieven zijn al aanwezig in het Nederlandse bedrijfsleven, maar de informatie hierover is versnipperd en moeilijk te overzien. De enige manier om dit duidelijk in kaart te brengen is door datagedreven te werken.

De SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024 van Innovatiespotter is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De monitor biedt voor het eerst een compleet kwantitatief overzicht van de staat van duurzaamheid van Nederlandse bedrijven.

De eerste allesomvattende monitor

Innovatiespotter heeft de benodigde data en expertise geleverd om deze monitor te realiseren. De SDG- en Duurzaamheidsmonitor biedt gedetailleerde inzichten op zowel regionaal als landelijk niveau. Hieronder volgen enkele opvallende resultaten over duurzaamheid en de Sustainable Development Goals (SDG’s) bij Nederlandse bedrijven:

Meer dan 55.000 duurzame bedrijven

Innovatiespotter heeft gekeken naar alle 2,8 miljoen bedrijfsinschrijvingen in Nederland. Om een realistisch beeld te geven, zijn niet-economisch actieve bedrijfsinschrijvingen, bedrijfsinschrijvingen zonder website en ZZP’ers niet meegenomen, waardoor er 300.000 bedrijven overblijven.

Ongeveer 20% van deze 300.000 bedrijven gebruikt duurzaamheidsindicatoren. Binnen deze indicatoren vallen alle thema’s die bijdragen aan mens, milieu en maatschappij. In totaal zijn er meer dan 55.000 unieke bedrijven gevonden die actief zijn op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door deelname aan duurzaamheidsprogramma’s zoals MVO Nederland en B Corp.

Tabel met duurzaamheidsindicatoren voor identificatie van duurzame bedrijven
Figuur 1: De duurzaamheidsindicatoren waarmee de duurzame bedrijven zijn geïdentificeerd

Gevestigde bedrijven zijn pioniers

Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid zijn vaak groter en al langer actief. Dit suggereert dat duurzaamheid niet alleen een trend is, maar een serieuze en langdurige strategie voor grotere bedrijven. De gemiddelde omvang van de bedrijven die een SDG noemen is 62 FTE en zij bestaan gemiddeld al 31 jaar. Gevestigde bedrijven zijn dus eerder geneigd om hun inzet voor de SDG’s te communiceren​. Hiermee kun je concluderen dat bedrijven die voorlopers zijn op het gebied van verduurzamen, het economisch ook goed doen.

Top 3 meest genoemde SDG’s


Uit de analyse blijkt dat Nederlandse bedrijven de volgende drie SDG’s het meest noemen:

1. SDG 12 Verantwoorde consumptie en productie
SDG 12 is de meest genoemde SDG door bedrijven in Nederland. Bedrijven die dit doel onderschrijven verzekeren duurzame consumptie- en productiepatronen. Belangrijke aspecten hierbij zijn een efficiënter gebruik van grondstoffen en de druk op het milieu verlagen.

2. SDG 8 Waardig werk en economische groei
Op de tweede plaats staat SDG 8. Bedrijven die dit doel onderschrijven bevorderen aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei en waardig werk voor iedereen.

3. SDG 13 Klimaatactie
De derde meest genoemde SDG door bedrijven in Nederland is SDG 13. Bedrijven die dit doel onderschrijven, pakken de door mensen veroorzaakte klimaatcrisis aan.

Deze afbeelding is een kaart van Nederland, waarin de bedrijven die SDG 12 noemen zijn uitgedrukt per gemeente.
Figuur 2: Een kaart van Nederland, waarin de bedrijven die SDG 12 noemen zijn uitgedrukt per gemeente

Waarom deze monitor belangrijk is

De monitor heeft als doel om gedetailleerd in kaart te brengen hoe bedrijven de SDG’s onderschrijven en biedt een breed overzicht van duurzaamheidsontwikkelingen in het bedrijfsleven. Deze datagedreven aanpak, gebaseerd op actuele gegevens van alle Nederlandse bedrijven, maakt geen gebruik van steekproeven of secundaire data, wat de nauwkeurigheid verhoogt. Dit stelt beleidsmakers in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en effectieve samenwerkingen met bedrijven aan te gaan, wat bijdraagt aan het behalen van de SDG’s tegen 2030.

Meer weten? 

Download hier het onderzoeksrapport met gedetailleerde gegevens.

Voor meer informatie of voor toegang tot de onderliggende gegevens kun je contact opnemen met Gea Vellinga via g.vellinga@innovatiespotter.nl of telefonisch via 06-51556619.

“Data is een cruciale basis om bedrijven te helpen met verduurzaming. Vanuit Buitenlandse Zaken willen wij bedrijven helpen om hun ketens te verduurzamen. Met instrumenten zoals de SDG- en duurzaamheidsmonitor kun je elkaar beter vinden en partnerschappen sluiten, wat de kern is waarop we deze uitdagingen met elkaar moeten aanpakken.”
Sandra Pellegrom
Nationaal Coördinator SDG’s van het Ministerie van Buitenlandse Zaken