Top 10 Innovatieve gemeenten

Top 10 innovatieve gemeenten met een kaart van Nederland

Nederland staat bekend als een Europees innovatieleider, ondanks teruglopende resultaten volgens een recent artikel van de Rijksoverheid. Maar waar in Nederland vindt de meeste innovatie plaats? Het percentage innovatieve bedrijven per gemeente in Nederland laat enkele opvallende resultaten zien.

De eerste plaats gaat naar… Alblasserdam?

Als we kijken naar het relatieve aantal innovatieve bedrijven, staat Alblasserdam helemaal bovenaan de ranglijst. Bijna 5% van alle bedrijven in deze gemeente is innovatief! Wanneer we alleen kijken naar de absolute aantallen, staat de gemeente Amsterdam bovenaan. Dat is ook een logisch resultaat gezien het aantal bedrijven dat daar gevestigd is. De relatieve benadering laat echter zien dat ook kleinere gemeenten, zoals Alblasserdam, belangrijke centra van innovatie zijn.

Top 10 innovatieve gemeenten

Tabel met de top 10 innovatieve gemeenten in Nederland
Top 10 innovatieve gemeenten, relatieve benadering. Peildatum 1 juli 2024.

Wanneer is een bedrijf dan innovatief?

Bij Innovatiespotter baseren we ons op het Nederlandse Missiegedreven Topsectoren Beleid om te bepalen welke bedrijven als innovatief worden gemarkeerd. Op basis van dit beleid hebben we een aantal Innovatiethema’s vastgesteld: Agrifood, Bouw, Chemie, Circulair, Energie, Health, Hightech, ICT, Logistiek, Water en als laatste Impact. Als een bedrijf voldoende kenmerken heeft van één of meer deze Innovatiethema’s, wordt het bedrijf door ons algoritme als innovatief gemarkeerd en ingedeeld bij de juiste thema’s. Onze data-experts voeren vervolgens handmatige controles uit om de geïdentificeerde bedrijven te verifiëren.

Logistiek en Water in Alblasserdam

Het Innovatiethema Logistiek is het sterkst vertegenwoordigd onder de innovatieve bedrijven in Alblasserdam. Dit is opvallend omdat Logistiek zelden bovenaan staat. Ook het Innovatiethema Water is prominent aanwezig in Alblasserdam. De strategische ligging van de gemeente aan één van de drukst bevaren rivieren van West-Europa, de Noord, en met uitstekende wegverbindingen, maakt het een aantrekkelijke locatie voor logistieke en maritieme bedrijven.

Hoe presteert jouw gemeente?

Deze top 10 lijst laat niet alleen zien waar de meeste innovatieve bedrijven zich bevinden, maar benadrukt ook welke gemeenten relatief vooroplopen. Wil je weten welke innovatieve bedrijven in jouw gemeente zitten? Maak hier dan een gratis account aan.

Percentage innovatieve bedrijven per gemeente op een kaart van Nederland

Wil je nieuwe inzichten in innovatie in jouw regio?

Onze data maakt innovatie en duurzaamheid zichtbaar en meetbaar. Mail ons en maak een vrijblijvende afspraak om te kijken hoe onze data bijdraagt aan jouw vraagstuk.

Recente blogs

Banner publicatie SDG- en Duurzaamheidsmonitor

SDG- en duurzaamheidsmonitor Nederlands bedrijfsleven 2024

Duurzaam ondernemen wordt gezien als belangrijke ontwikkeling voor toekomstige generaties. Veel duurzame initiatieven zijn al aanwezig in het Nederlandse bedrijfsleven, maar de informatie hierover is versnipperd en moeilijk te overzien. De enige manier om dit duidelijk in kaart te brengen is door datagedreven te werken. De SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024 van Innovatiespotter is ontwikkeld in

Lees meer >
Top 10 innovatieve gemeenten met een kaart van Nederland

Top 10 Innovatieve gemeenten

Nederland staat bekend als een Europees innovatieleider, ondanks teruglopende resultaten volgens een recent artikel van de Rijksoverheid. Maar waar in Nederland vindt de meeste innovatie plaats? Het percentage innovatieve bedrijven per gemeente in Nederland laat enkele opvallende resultaten zien. De eerste plaats gaat naar… Alblasserdam? Als we kijken naar het relatieve aantal innovatieve bedrijven, staat

Lees meer >
Visueel verslag van de kennissessie SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024 door Meinte Strikwerda

Kijk de kennissessie ‘SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024’ terug!

Op 23 mei organiseerde Innovatiespotter de kennissessie ‘SDG-en duurzaamheidsmonitor van het Nederlands bedrijfsleven 2024’. U kunt deze sessie onderaan deze pagina terugkijken. De monitor Tijdens de sessie werd uitgebreid aandacht besteed aan de door Innovatiespotter ontwikkelde duurzaamheidsmonitor en de opvallende conclusies die daaruit volgen. De monitor geeft kwantitatief de staat van duurzaamheid in Nederland weer

Lees meer >