De energietransitie in kaart gebracht!

De energietransitie in kaart gebracht!

Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Zij ontwikkelen producten en diensten waarmee we op grote schaal nieuwe vormen van duurzame energie kunnen gebruiken.  Innovatiespotter ontsluit meer dan 7.000 innovatieve energiebedrijven in Nederland die voorop lopen in de energietransitie. Wie zijn het, waar zitten ze en wat doen ze? Neem direct contact op om toegang te krijgen tot deze bedrijven (de  “namen en rugnummers”) en om inzicht te krijgen in wat ze doen.

Huidige ontwikkelingen in de energietransitie

Broeikasgassen moeten in Europa in 2050 tussen de 80- en 95 procent verminderd zijn ten opzichte van de niveaus in 1990. Dat werd besloten met de klimaatovereenkomst van Parijs in 2015. Inmiddels is de energietransitie een bekend begrip, maar er moet nog veel gebeuren voordat de doelen zijn bereikt.

In het onderstaande schema van het Planbureau voor de Leefomgeving (https://themasites.pbl.nl/o/energietransitie/) zien we dat een groot deel van de technologieën zelfs achterlopen. Volgens PBL zijn niet alle technieken onmisbaar, maar van de tien hiervoor aangegeven bouwstenen zullen er zeker zeven, mogelijk acht nodig zijn om het einddoel te halen.

Welke partijen werken aan de energietransitie?

Data geeft inzicht in koplopers en andere innovatieve bedrijven die bijdragen aan het halen van de doelen. Innovatiespotter ontsluit meer dan 7.000 innovatieve energiebedrijven in Nederland. Hieronder een aantal voorbeelden van deze koplopers.

Innovatie in de energie:

Skoon Energy verhuurt groene energie-systemen, bijvoorbeeld voor de bouwsector. Daarmee helpt Skoon Energy bedrijven met een tijdelijk energieprobleem op een duurzame manier. Aqua battery slaat energie op, om zo altijd duurzame energie te kunnen leveren. Daarvoor gebruiken zij water en zout, bronnen die in overvloed zijn. Redstack gebruikt ook water om energie op te wekken. Door het gecontroleerd mixen van zoet en zout water wekken zij energie op waar rivieren uitmonden in de zee.

Waterstof:

H2-Fuel heeft als missie het bijdragen aan de energietransitie en doet dit door het ontwikkelen van waterstofsystemen en groene waterstof wat gebruikt kan worden als bandstof. HYGRO levert groene waterstof voor gebruik in landbouwmachines en draagt hiermee bij aan een duurzame landbouwsector.

Aardwarmte en restwarmte:

85 Degrees Renewable is een geothermisch energiebedrijf en levert hernieuwbare-energieoplossingen aan verscheidene sectoren waaronder industrie. Cellcius heeft een warmtebatterij ontwikkeld. Deze technologie stelt Cellcius in staat om met zout en water restwarmte op te vangen om zonder uitstoot woon- en werkruimten te verwarmen. HeatMatrix heeft ook een warmteterugwinningssysteem ontwikkeld en met deze technologie kunnen ze restwarmte hergebruiken en verminderen zo industriële CO2-uitstoot.

Welke organisaties ondersteunen innovaties rondom duurzame Energie?

Het ministerie van economische zaken en klimaat stimuleert bedrijven met de EZK Energy Award voor innovatieve energie-initiatieven. New Energy Coalition speelt in Nederland een belangrijke rol bij het ontwikkelen van duurzame energie-oplossingen. Zo ontwikkelen zij onder andere een groene vacaturebank. EnTranCe richt zich op het ontwikkelen en inzetten van duurzame energie-oplossingen en koppelt hiervoor studenten, bedrijven en authoriteiten. GroeneZaken is een platform wat een licht schijnt op bedrijven die bezig zijn met groene initiatieven.

Meer weten?

Zoek je meer innovatieve energiebedrijven?  Neem direct contact op om toegang te krijgen tot alle 7.000 energie-innovators in Nederland.

Benieuwd naar andere innovatie-ecosystemen? Wij hebben in de afgelopen maanden al blogs geschreven over de innovatie-ecosystemen van Health en Circulaire Economie:

 

Gebruik onze tools om de bedrijven te vinden die je zoekt

2965314

Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.

Laatste blogs

Duurzaamheid

Top 10 Duurzame gemeenten

Niet alleen voor nationale overheden, maar ook op gemeentelijk niveau is duurzaamheid een speerpunt geworden. Uit ons recente onderzoek onder 111 gemeenten blijkt namelijk dat maar liefst 94% van de respondenten werkt op een afdeling die bijdraagt aan het behalen van duurzaamheidsdoelen. In deze blog presenteren we daarom de top

Lees Meer »
Banner publicatie SDG- en Duurzaamheidsmonitor
Publicatie

SDG- en duurzaamheidsmonitor Nederlands bedrijfsleven 2024

Duurzaam ondernemen wordt gezien als belangrijke ontwikkeling voor toekomstige generaties. Veel duurzame initiatieven zijn al aanwezig in het Nederlandse bedrijfsleven, maar de informatie hierover is versnipperd en moeilijk te overzien. De enige manier om dit duidelijk in kaart te brengen is door datagedreven te werken. De SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024

Lees Meer »
Top 10 innovatieve gemeenten met een kaart van Nederland
Innovatie

Top 10 Innovatieve gemeenten

Nederland staat bekend als een Europees innovatieleider, ondanks teruglopende resultaten volgens een recent artikel van de Rijksoverheid. Maar waar in Nederland vindt de meeste innovatie plaats? Het percentage innovatieve bedrijven per gemeente in Nederland laat enkele opvallende resultaten zien. De eerste plaats gaat naar… Alblasserdam? Als we kijken naar het

Lees Meer »
Wil je meer weten over ons werk?