Webinar VNG & Innovatiespotter: grip op innovatie
Tijdens het webinar van VNG en Innovatiespotter op 11 december hebben we laten zien hoe gemeenten met behulp van datagedreven oplossingen beter grip kunnen krijgen op innovatieve bedrijven.
Stikstofdepositie is een groeiend probleem in Nederland. De Nederlandse overheid wil daarom dat in 2030 de stikstofuitstoot met ten minste 50% is verminderd. Dit is vastgelegd in de Wet natuurbescherming en stikstofreductie.
Stikstofdepositie als gevolg van uitstoot door de bouw, industrie en agrarische bedrijven heeft negatieve gevolgen voor de natuur. Door verrijking en verzuring van de bodem verdringen stikstofminnende planten soorten die minder stikstof nodig hebben. Vogels en insecten raken hun voedingsbronnen kwijt. Dit verlies van biodiversiteit heeft vooral gevolgen voor zogenaamde Natura2000 gebieden; 162 natuurgebieden die, in het kader van Europese wetgeving, door het Rijk zijn aangewezen om te worden hersteld en beschermd.
Er ligt nu een pakket aan mogelijke maatregelen op tafel. Een van de oplossingsrichtingen die door het kabinet is genoemd, is innovatie. De rol van innovatieve technologie kan drieledig zijn: 1. technologie die uitstoot voorkomt, 2 technologie die uitstoot vermindert en 3 technologie die uitstoot verwijdert. VNO-NCW heeft onlangs opnieuw opgeroepen om hier meer op in te zetten.
Er zijn nog geen technologische oplossingen voorhanden die het probleem structureel oplossen. Maar bedrijven die werken aan oplossingen kunnen bij verschillende organisaties rekenen op ondersteuning, bijvoorbeeld voor hulp bij vergunningverlening en financiering. Enkele van deze “aanjagers”:
In 2020 is een overzicht met ongeveer 50 stikstofoplossers samengesteld in opdracht van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland. Hans de Boer had als voorzitter van VNO-NCW hier opdracht voor gegeven en Innovatiespotter heeft daaraan bijgedragen. Met 14 van deze bedrijven zijn via het platform Groene Groeiers vervolgafspraken gemaakt, bijvoorbeeld voor financiering. Deze lijst werd onder leiding van voorzitter Yousef Yousef gepresenteerd aan Ingrid Thijssen, voorzitter VNO NCW en Hellen van Dongen, directeur-generaal Stikstof.
Sindsdien is het aantal bedrijven dat werkt aan stikstofoplossingen verder gegroeid.
Daarom gaan we tijdens onze kennissessie op 22 september ‘Maak meer impact met data!’ een aanvulling op deze lijst aanbieden aan Annemarie van Oorschot, programmamanager van de Groene Groeiers. Er is een lijst met maar liefst 40 nieuwe mogelijke kansrijke innovaties gespot waarmee overheid en bedrijfsleven in gesprek gaan. De meest kansrijke oplossingen krijgen ondersteuning voor snelle implementatie, financiering en opschaling.
Onze missie is bijdragen aan het opschalen van duurzame en missiegedreven initiatieven. Het spotten van stikstofoplossers is een voorbeeld van hoe je met data het innovatie-ecosysteem versterkt, de groei van bedrijven versnelt en daarmee meer impact maakt.
In onze data vonden wij onder andere deze 9 bedrijven die werken aan het stikstofprobleem:
Het verminderen van de stikstoofuitstoot draagt ook bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Iedereen die werkt aan stikstofoplossingen draagt direct bij aan het behalen van de volgende SDG’s:
Krijg nu toegang tot ons AI-gedreven platform en krijg data en inzicht in je werkgebied.
Tijdens het webinar van VNG en Innovatiespotter op 11 december hebben we laten zien hoe gemeenten met behulp van datagedreven oplossingen beter grip kunnen krijgen op innovatieve bedrijven.
Hoe gebruiken beleidsmakers data bij het ondersteunen van Nederlandse bedrijven bij hun duurzaamheidsambities? Uit recent onderzoek van Innovatiespotter blijkt dat data een grote rol speelt bij het ontwikkelen, monitoren en uitvoeren van duurzaamheidsbeleid: slechts 13% gebruikt hier géén data bij. Over het onderzoek Het onderzoek werd uitgevoerd onder 228 respondenten
Hoe krijg je als gemeente meer grip op innovatieve bedrijven? Tijdens het webinar van VNG en Innovatiespotter besteden we aandacht aan dit onderwerp.
Innovatiespotter is lid van VNO-NCW Noord en de Nederlandse
AI-Coalitie (NL AIC)
Copyright © 2024 Innovatiespotter.