Top 10 Duurzame gemeenten

Niet alleen voor nationale overheden, maar ook op gemeentelijk niveau is duurzaamheid een speerpunt geworden. Uit ons recente onderzoek onder 111 gemeenten blijkt namelijk dat maar liefst 94% van de respondenten werkt op een afdeling die bijdraagt aan het behalen van duurzaamheidsdoelen. In deze blog presenteren we daarom de top 10 duurzame gemeenten, gebaseerd op onze duurzaamheidsscore.

Wat is de duurzaamheidsscore?

De duurzaamheidsscore meet hoe het aandeel bedrijven met duurzaamheidsindicatoren in een gebied zich verhoudt tot het landelijke gemiddelde. Dit landelijke gemiddelde is gelijk aan nul. Gemeenten met een positieve score hebben een hoger dan gemiddeld aandeel duurzame bedrijven, terwijl een negatieve score wijst op een lager dan gemiddeld aandeel. De scores variëren van -2,79 voor de laagst scorende gemeente tot 3,44 voor de hoogst scorende gemeente.

Top 10 duurzame gemeenten

Tabel met de top 10 Duurzame gemeenten op basis van de duurzaamheidsscore van Innovatiespotter. De top 10 is: #1 Son en Breugel #2 Alblasserdam #3 Smallingerland #4 Wageningen #5 Rijssen-Holten #6 Hoogeveen #7 Almelo #8 Heerenveen #9 Duiven #10 Ouder-Amstel
Figuur 1: Top 10 duurzame gemeenten, op basis van duurzaamheidsscore. Peildatum 1 juli 2024.

Son en Breugel aan de top

Son en Breugel, een relatief kleine gemeente in Noord-Brabant, heeft met 3,44 de hoogste duurzaamheidsscore van alle Nederlandse gemeenten. Dit resultaat is te danken aan het hoge percentage bedrijven in deze gemeente die werken aan verduurzaming. Hoewel Son en Breugel misschien niet direct bekend staat als een duurzame hotspot, laat deze score zien dat ook kleinere gemeenten een koploper kunnen zijn op het gebied van duurzame bedrijvigheid.

Voor inwoners is de score geen verrassing

Mirjam Kibbeling, landelijk coördinator voor SDG 12 en woonachtig in Son en Breugel, is trots op de score: “Goed en waardevol om te zien dat kleine gemeenten net zo duurzaam zijn als sommige grotere gemeenten. Het verrast me ook weer niet. Binnen mijn eigen gemeente Son en Breugel gebeurt veel op het gebied van duurzame voeding, recycling en bij de gemeente hoort ook een bedrijventerrein waar innovatie, duurzaamheid en circulariteit hoge prioriteit hebben.

Als coördinator van de Alliantie SDG12 voor Verantwoorde Consumptie en Productie doet het me goed dat er flink aan de weg getimmerd wordt bij de bedrijven in Son en Breugel aan dit werelddoel. Circulariteit is daarbij een belangrijk thema. Maar je ziet dit ook terug in het toepassen van andere SDG’s binnen de gemeente, zoals SDG 9 voor Industrie, Innovatie en Infrastructuur.”

Koploper voor SDG 9: Industrie, Innovatie en Infrastructuur

Bij relatief veel van de bedrijven in Son en Breugel zijn duurzaamheidsindicatoren geïdentificeerd, waaronder een aantal Sustainable Development Goals (SDG’s). SDG 12 (Verantwoorde Consumptie en Productie) wordt vaak genoemd, en voor SDG 9 (Industrie, Innovatie en Infrastructuur) is de gemeente zelfs een van de koplopers.

Deze kaart van Nederland toont de gemeentelijke verdeling van bedrijven die SDG 9 (Industrie, Innovatie en Infrastructuur) noemen. e gemeenten Utrecht en Son en Breugel zijn de koplopers.
Figuur 2: Deze kaart toont de gemeentelijke verdeling van bedrijven die SDG 9 noemen. De gemeenten Utrecht en Son en Breugel zijn de koplopers.

Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand

Opvallend aan deze top 10 is dat er overlap bestaat met de top 10 van innovatieve gemeenten in Nederland. De gemeenten Son en Breugel, Alblasserdam, Wageningen en Duiven scoren hoog op beide lijsten.

Mirjam Kibbeling heeft in haar promotieonderzoek het verband tussen duurzaamheid en het innovatievermogen van een onderneming al vastgesteld: “Duurzaamheid is een belangrijke drijfveer van het innovatievermogen van een bedrijf. En die bedrijven werken dan ook weer het liefst met andere duurzame en innovatieve ondernemers samen. Samen maken ze een verschil voor de maatschappij.”

De data achter de duurzaamheidsscore

Innovatiespotter analyseert gegevens van alle 2,8 miljoen bedrijven in Nederland om de duurzaamheidsscore op te stellen. Hiervoor maken we gebruik van verschillende databronnen en methodes. We analyseren uiteenlopende duurzaamheidsindicatoren, zoals de duurzame ambities die bedrijven op hun websites vermelden – bijvoorbeeld SDG’s – en duurzaamheidskeurmerken zoals die van B-Corp. Deze aanpak biedt een zo volledig mogelijk beeld van de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven, gebaseerd op zowel formele certificeringen als de ambities die bedrijven communiceren.

Binnen deze data is er een onderscheid te maken tussen verschillende soorten duurzaamheidsindicatoren. Zo kunnen we zien welke gemeenten het hoogst scoren op specifieke indicatoren zoals circulaire innovaties, de SDG’s, of een van de andere bijna 400 duurzaamheidsindicatoren die Innovatiespotter in kaart brengt.

Figuur 3: De 382 duurzaamheidsindicatoren waarop Nederlandse bedrijven zijn geanalyseerd.

Handvatten voor duurzame groei

De duurzaamheidsscore helpt gemeenten om duurzaam ondernemerschap gericht te stimuleren. Door te weten op welke van de bijna 400 duurzaamheidskenmerken bedrijven al uitblinken en waar nog ondersteuning gewenst is, kunnen gemeenten hun beleid effectief afstemmen. Zo realiseren zij met een datagedreven aanpak hun duurzaamheidsdoelen en dragen zij bij aan een groenere toekomst voor zowel bedrijven als de gehele leefomgeving van de gemeente.

Hoe presteert jouw gemeente?

Deze top 10 geeft inzicht in waar de duurzame bedrijvigheid in Nederland het sterkst vertegenwoordigd is. Ben je benieuwd welke bedrijven actief zijn in jouw regio? Maak dan een gratis account aan op de Innovatiespotter, en krijg direct toegang tot onze data over bedrijven in jouw gemeente.

Wil je toegang tot onze duurzaamheidsdata om beleid en duurzame initiatieven verder te ontwikkelen? Met een dashboard krijg je inzicht in waarmee jouw gemeente zich onderscheidt. Dit gedetailleerde inzicht is beschikbaar voor betaalde accounts. Neem contact met ons op voor meer informatie.

De 10 gemeenten met de hoogste duurzaamheidsscore, op een kaart van Nederland

Wil je nieuwe inzichten in duurzaamheid in jouw regio?

Onze data maakt innovatie en duurzaamheid zichtbaar en meetbaar. Mail ons en maak een vrijblijvende afspraak om te kijken hoe onze data bijdraagt aan jouw vraagstuk.

Recente blogs

Top 10 Duurzame gemeenten

Niet alleen voor nationale overheden, maar ook op gemeentelijk niveau is duurzaamheid een speerpunt geworden. Uit ons recente onderzoek onder 111 gemeenten blijkt namelijk dat maar liefst 94% van de respondenten werkt op een afdeling die bijdraagt aan het behalen van duurzaamheidsdoelen. In deze blog presenteren we daarom de top 10 duurzame gemeenten, gebaseerd op

Lees meer >
Banner publicatie SDG- en Duurzaamheidsmonitor

SDG- en duurzaamheidsmonitor Nederlands bedrijfsleven 2024

Duurzaam ondernemen wordt gezien als belangrijke ontwikkeling voor toekomstige generaties. Veel duurzame initiatieven zijn al aanwezig in het Nederlandse bedrijfsleven, maar de informatie hierover is versnipperd en moeilijk te overzien. De enige manier om dit duidelijk in kaart te brengen is door datagedreven te werken. De SDG- en Duurzaamheidsmonitor 2024 van Innovatiespotter is ontwikkeld in

Lees meer >
Top 10 innovatieve gemeenten met een kaart van Nederland

Top 10 Innovatieve gemeenten

Nederland staat bekend als een Europees innovatieleider, ondanks teruglopende resultaten volgens een recent artikel van de Rijksoverheid. Maar waar in Nederland vindt de meeste innovatie plaats? Het percentage innovatieve bedrijven per gemeente in Nederland laat enkele opvallende resultaten zien. De eerste plaats gaat naar… Alblasserdam? Als we kijken naar het relatieve aantal innovatieve bedrijven, staat

Lees meer >